آی سی در لپ تاپ به مجموعه ای از مدارهای الکترونیکی گفته می شود که عموما از جنس سیلیکون بوده و ابعادی کوچک دارند. معمولا آی سی در لپ تاپ وظایف مختلفی را بر عهده دارد و از بخش های متعددی نظیر مقاومت، خازن و ترانزیستور تشکیل شده است.
این مدارهای یکپارچه امروزه در بیشتر دستگاه های الکترونیکی وجود دارند و موجب پیشرفت بسیار زیادی در لوازم الکترونیکی شده اند. IC در لپ تاپ به گونه ای در داخل سوکت و برد مدار قرار می گیرد که با دیگر اجزا ارتباط داشته باشد. هر IC از یک یا چند ورودی و خروجی تشکیل شده است که پس از پردازش اطلاعات ورودی، آن ها را از طریق خروجی به دیگر بخش ها ارسال می کند.
علاوه بر کاربری های گفته شده، ICها به نوعی حافظه نیز محسوب می شوند. به عنوان مثال آی سی های PROM حافظه هایی قابل برنامه برنامه ریزی هستند که تنها می توان اطلاعات روی آن ها را خواند و امکان انجام دادن تغییرات در اطلاعات حافظه وجود ندارد و از آن در ساخت حافظه ROM استفاده می شود. ICها در ساخت سی پی یو نیز به کار رفته و از همین جهت اهمیت فراوانی در عملکرد لپ تاپ دارند.
انواع آی سی در لپ تاپ
به طور کلی آی سی در لپ تاپ در قسمت های مختلفی قرار می گیرد. به عنوان مثال آی سی پروگرامر، آی سی برد و آی سی شارژ از مهم ترین آن ها هستند. قابل ذکر ست که این آی سی ها با کم و زیاد شدن ولتاژ یا به وجود آمدن اتصالی از کار افتاده و عملکرد لپ تاپ را با اختلال مواجه می کنند.
علاوه بر آن موارد دیگری نیز وجود دارند که می توانند انجام وظایف آی سی را با ایراد مواجه کنند. به عنوان مثال جدا شدن پایه آی سی ها از برد، شکستن IC در لپ تاپ و مواردی از این دست از شایع ترین ایراداتی هستند که ممکن است در آی سی ها به وجود بیایند.
از آن جا که ایراد در آی سی ها می تواند منجر به بروز مشکلات فراوانی در لپ تاپ شود، در سیستم علاوه بر آی سی های اصلی، تعدادی آی سی فرعی نیز قرار گرفته اند که وظیفه پشتیبانی از آی سی اصلی را دارند و در صورت ایراد در آی سی اصلی وارد عمل می شوند. در ادامه مطلب نمایندگی لپ تاپ لنوو به بررسی بیشتر هر یک از این موارد می پردازیم.
IC بایوس در لپ تاپ
بایوس در واقع نوعی آی سی در لپ تاپ است که حافظه ROM است. این بخش نوعی حافظه است که اطلاعات مربوط به بارگذاری و شروع سیستم عامل روی آن ذخیره شده است. این اطلاعات قابل تغییر نبوده و تنها می توان برنامه ریزی اطلاعات ذخیره شده روی آن را تغییر داد (تنظیمات بایوس لپ تاپ لنوو).
مکان بایوس روی لپ تاپ به شکل چیپست هایی مربع شکل در دو طرف برد است و پس از باز کردن دستگاه و پیدا کردن مادربرد می توان به این بخش نیز دسترسی پیدا کرد. معروف ترین برند بایوس winband بوده و از همین طریق نیز می توان آن را بر روی مادربرد مشاهده کرد. این نوع از IC در لپ تاپ ممکن است نسبت به مدل دستگاه یک عدد یا دو عدد وجود داشته باشند.
در مدل هایی که در طراحی خود از دو عدد بایوس بهره می برند این دو عدد در کنار هم قرار گرفته و معمولا حجم های متفاوتی دارند. ای آی سی به کاربر این امکان را می دهد که بنا به علاقه خود تنظیمات بوت را تغییر دهد یا به بررسی درجه حرارت، سرعت فن، ولتاژ و دیگر موارد بپردازد. همچنین با کمک این بخش کاربر می تواند برخی سخت افزارها را over clock کند.
آی سی شارژ در لپ تاپ
یکی دیگر از موارد استفاده آی سی در لپ تاپ در بخش مدار شارژ است (تست مدار شارژ لپ تاپ). مدار شارژ در لپ تاپ از قطعات مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از ترانزیستورها، آی سی شارژ و فیوز. ایراد در هر یک از این قطعات موجب مختل شدن فرآیند شارژ لپ تاپ شده و باید نسبت به تعمیر آن اقدام کرد.
عملکرد IC در لپ تاپ در بخش شارژ به این صورت است که جریان از ترانزیستور 1 به سمت آی سی شارژ رفته و پس از آن نیز آی سی ورودی و خروجی یا همان i/o جریان را دریافت می کند. پس از این مرحله جریان به سمت ترانزیستور 2 به حرکت درمی آید.
حال ترانزیستور 2 به وسیله آی سی شارژ تحریک شده و بدین ترتیب ولتاژ به سمت ترانزیستور 3 رفته و در نهایت این ترانزیستور جریان را برای شارژ باتری آزاد می کند. اصلی ترین تهدید برای سلامت عملکرد آی سی شارژ نوسانات برق است. خرابی آی سی شارژ موجب می شود که لپ تاپ در این مسیر با ایراد مواجه شود و فرآیند شارژ شدن انجام نشود. در برخی موارد نیز ایراد در این IC موجب روشن نشدن لپ تاپ می شود.